cfa anna murià » ANEM A TEATRE!

Dijous 27 d’octubre anirem a veure l’obra de teatre La Celestina, de Fernando Rojas, al Teatre Nacional de Catalunya.

Sortirem des de l’escola amb autocar.

Inscripcions a Secretaria.

_________________

 

LA CELESTINA, de Fernando Rojas

La Celestina o senzillament, Celestina és el nom amb què s’ha popularitzat la Tragicomedia de Calisto y Melibea una de les obres més importants de la literatura castellana, atribuïda a Fernando de Rojas. Es va compondre els últims anys del segle XV, durant el regnat dels Reis Catòlics. El seu èxit comença a principis del segle XVI i continua fins a la seva prohibició el 1792. És un llibre de transició entre l’edat mitjana i el Renaixement, considerat una de les obres que dóna naixença a la novel·la i el teatre moderns.

L’obra comença quan Calisto veu casualment a Melibea a l’hort de la seva casa, on ha entrat a buscar un falcó seu, i la sobrequilla. Aquesta ho rebutja, però ja és tard, ha caigut violentament enamorat de Melibea.

Per consell del seu servent, en Sempronio, en Calisto recorre a una vella prostituta i ara alcavota professional anomenada Celestina qui, fent-se passar per venedora de gèneres diversos (pintes, afileres, escovillons, afaitis, herbes i fins i tot oracions, genera aquest que és el qual compra Melibea: una oració contra el dolor de dents), pot entrar en les cases i d’aquesta manera pot actuar de dona per casar o concertar cites d’amants; Celestina també regenta un prostíbul amb dues pupil·les, Areusa i Elicia.

L’altre servent d’en Calisto, Pármeno, la mare del qual va ser mestra de Celestina, intenta dissuadir-ho, però acaba menyspreat pel seu senyor, al que només li importa satisfer els seus desitjos, i s’uneix a Sempronio i Celestina per a explotar la passió de Calisto i repartir-se els regals i recompenses que produeixi.

Mitjançant un pacte amb el diable, Celestina, aconsegueix que Pármeno es posi de la seva part, ja que fa que una de les seves pupil·les l’enamori i que Melibea s’enamori de Calisto per la mateixa màgia, i com a premi rep una cadena d’or, que serà objecte de discòrdia, car la cobdícia la duu a negar-se a compartir-la amb els servents de Calisto; aquests acaben assassinant-la, per la qual cosa es van presos i són ajusticiats.

Les prostitutes Elicia i Areusa que han perdut Celestina i els seus amants, tramen que el fanfarró Centurio assassini Calisto, però aquest, en realitat, només armarà un avalot. Mentre, Calisto i Melibea gaudeixen del seu amor, però en escoltar l’agitació en el carrer i creient que els seus servents estan en perill, Calisto salta el mur de la casa de la seva estimada, cau i es mata. Desesperada, Melibea se suïcida i l’obra acaba amb el plor de Pleberio, pare de Melibea, qui perdona els amants.

 

Tràiler de l’obra que veurem al TNC

 

Segueix-nos a Twitter