cfa anna murià » Anem a teatre!

Dimecres 17 de febrer anirem al Teatre Nacional de Catalunya a veure l’obra El professor Bernhardi, d’Arthur Schitzler.

Marxarem des de l’escola a les 6 de la tarda amb autocar.

Compreu les entrades a Secretaria

 

“EL PROFESSOR BERNHARDI es tracta d’un text del dramaturg i novel·lista austríac en llengua alemanya, Arthur Schnitzler (Viena 1862 – 1931). La seva professió era la de metge neuròleg, però ben aviat s’allunyaria de la seva carrera mèdica; la seva amistat amb Sigmund Freud, va animar-lo a introduir-se en la escriptura en temes que eren tabús en la seva època, com la sífilis o l’antisemitisme, fet que va convertir-lo en una figura publica sovint atacada pels seus contemporanis. Amb obres com “La ronda”, “La cacatua verda” o aquesta de la que estem parlant, és considerat un dels dramaturgs més importants de la modernitat europea.

Xavier Alberti, ha volgut portar als escenaris del TNC aquest text, que fins ara mai s’havia representat a Catalunya i a més l’ha volgut dirigir. La traducció del text l’ha realitzat en Feliu Formosa, que també ha estat present a la roda de premsa. En Xavier ens comenta que l’obra original sense cap modificació, hauria durat potser més de 5 hores; ha escollit fer-ho a partir d’una adaptació, que li ha encarregat a Lluïsa Cunillé; el resultat ha produït un text força mes reduït, amb una duració de dues hores i mitja (2:50 incloent l’entreacte), l’ha situat a la Viena actual, malgrat que s’ha volgut respectar en la seva totalitat el significat original del text.

En un hospital universitari, el professor d’origen jueu, està tractant una noia malalta de 18 anys que està a punt de morir; per tal de no fer-la patir més del compte, li administra un medicament que li dóna una sensació de millora important, malgrat que solament d’aparença. Evita que en aquells moments se li administri l’extremunció, per tal de què no s’adoni de la realitat de la seva imminent mort… i aquesta decisió complexa, desencadena un seguit de conseqüències, que faran trontollar tots els estaments polítics, mèdics i religiosos del país.

Aquesta obra de ressons autobiogràfics, tracta sobre els tentacles del poder, fa una radiografia dels mecanismes de manipulació amb les quals les elits que estan al poder, vampiritzen els discursos sobre el bé comú per legitimar el seu propi protagonisme. Schnitzler hi va anticipar els fantasmes antisemites que recorrerien Europa al llarg del segle XX.

En l’obra original surten fins a 23 personatges, i que en aquesta adaptació que es podrà veure al TNC, ha estat reduïda a 14, interpretats per: Lluís Homar, Joel Joan, Pep Cruz, Joan Negrié, Albert Pérez, Roger Casamajor, Rubén de Eguía, Guillem Gefaell (ITNC), Sílvia Ricart, Manel Barceló, Jordi Andújar, Albert Prat, Oriol Genís, Jacob Torres.

Aquesta obra és d’una enorme teatralitat.”

(extret de: Miquel Gascón)

el-professor-bernhardi

 

 

 

 

http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/02/11/professor-bernhardi-arthur-schnitzler-teatre-nacional-de-catalunya/

Segueix-nos a Twitter